Wikipedia

Arama sonuçları

4 Haziran 2016 Cumartesi

Çikolatanın Zararları






Çikolatanın Zararları

Çocukluğumuzdan yetişkinliğimize, yetişkinliğimizden yaşlılığımıza yani bir diğer deyimle 7’den 77’ye kadar geçen sürede büyük çoğunluğumuzun asla vazgeçemediği bir bağımlılık var. Bağımlılık olduğu kadar aynı zamanda bir tutku halini de alabiliyor. Bu tutkunun adına ‘çikolata’ diyoruz. 
Bunu araştırmak ya da şu an sizlerle paylaşarak bu güzel tutkudan sizi vazgeçirmek değil amacım. Öyle ki bende asla vazgeçemem. Ancak en azından çikolatanın adı gibi sevimli bir bilinçle onu tüketirsek düşüncem şu ki, hayatımızda çok daha fazla yeri olacaktır. Yani hayatımızın amansız bir bölümünde çikolatanın zararlarından etkilenerek ona belkide sonsuza dek veda etmek zorunda kalmayacağız
Çikolata bir tutku ise, bu tutkunun ömrünü uzatmak ve bu tüyoları vermekte benim en birin
Çikolatanın zararları en fazla ne olabilir ki diye aklınızdan geçirdiğini duyar gibiyim. Herşeyin fazlasının zarar olduğu gibi çikolatanında fazla tüketimi indan vücuduna bir takım zararlar verebiliyor. Örneğin ilk başta da değindim gibi bağımlılık yapıyor, bir oturuşta koca bir çikolatayı tek başına yemek ya da günde en az 3-4 adet tüketmek melsef ki kötü bir bağımlılıktır. Çikolatanın içerisindeki maddeler çok fazla tüketildiğinde beynimizi uyuşturuyor ve vücudumuzun kendi görevlerini yerine getirmesinde sorunlara yol açıyor. Migren teşhisi koyulmuş hastalara doktorlar çikolatayı yasaklarlar bunun sebebide çikolatanın içindeki maddelerin migrene bağlı ağrıları tetiklemesi ve şiddetlendirmesidir.ci görevimdir.
Bazı araştırmacılar ise çikolatanın kalbe iyi geldiğini belirtiyorlar. Kalbe bitter çikolatanın iyi geldiği bir gerçektir. Günde belirli miktarda tüketilen bitter çikolatanın kalbi koruduğu onaylanmıştır. Ancak fazla miktarda çikolata tüketimi içerisindeki şeker ve yağ oranı sebebiyle kilo alınmasına neden olur alınan fazla kilolarında vücudumuzda en çok kalbi tehdit ettiği açıktır. Bu sebeple kalp sağlığımız açısından yine fazla çikolata tüketiminden uzak durmalıyız. Hatta son çalışmalarda, çikolatanın insan vücudunda kardiyovasküler sistem bozukluğuna neden olup olmadığı hızlı bir şekilde araştırılmaktadır.
Sonuç olarak çikolatanın zararları çok tehditkar değildir. Dişlerimizi çürütebilir, kilo aldırabilir, karaciğerimize zarar verebilir ve ekstradan bayanlara seslülit kazandırabilir. Hatta ve hatta çok aşırıya kaçtığımızda cilt üzerinde alerjik reakiyonlara da sebep olabilir.Ama bu konuda bir öneride de bulunabilirim. Özellikle kalori konusunda, kaliteli çikolatalarda diğer çikolatalar oranla çok daha az kalori bulunmaktadır. Çünkü kaliteli çikolatalar kakao yağından yapılmaktadırlar. Kakao yağındaki kalori miktarı ise diğer doymuş yağlara oranla üçte/bir miktarda daha azdır. Ayrıca doymuş yağlar kötü kolestrol içerdiğinden kandaki kolestrol miktarının da yükselmesine neden olmaktadır. Çikolatayı alırken kullanılan yağ maddesini içeriğinden kontrol etmekte fayda vardır.
O halde çikolatanın iyi ve kaliteli olduğunu anlamak için ufak bir tüyo daha verelim. Kaliteli ve gerçek çikolatanın dış görünüşü kadife doku gibidir. Zor kırılan çikolata kaliteli değildir. İyi çikolata ağzınıza aldığınızda kolaylıkla kırılabilen ve damağa yapışmadan kolayca eriyebilendir. Ve çikolatanın üzerinde pürüz hissedilmemelidir. Aynı zamanda üzeri beyazlaşmaya başlayan çikolataların zamanı dolmuştur ve tüketilmesi sakıncalıdır. Ve her zaman için çikolatayı buzdolabında değil oda sıcaklığında ve korunaklı bir bölmede ya da kutuda saklamak gerekmektedir.e bulunabilirim. Özellikle kalori konusunda, kaliteli çikolatalarda diğer çikolatalar oranla çok daha az kalori bulunmaktadır. Çünkü kaliteli çikolatalar kakao yağından yapılmaktadırlar. Kakao yağındaki kalori miktarı ise diğer doymuş yağlara oranla üçte/bir miktarda daha azdır. Ayrıca doymuş yağlar kötü kolestrol içerdiğinden kandaki kolestrol miktarının da yükselmesine neden olmaktadır. Çikolatayı alırken kullanılan yağ maddesini içeriğinden kontrol etmekte fayda vardır.
Tüm bu yazdıklarımızın dışında çikolataya haksızlık etmek istemediğimden bu araştırmaya çikolatanın zararları dışında, çikolatanın yararları içinde birkaç cümle eklemek istiyorum.
Çikolata öksürüğe ve boğazdaki tahrişe iyi gelerek boğazı yumuşatır. Yorgunluğa ve halsizliğe karşı birebir enerji deposudur. Bitter çikolata tansiyona iyi geliyor ve kalp krizi riskine karşı koruyucu bir besindir. Felç riskini azaltabileceği araştırmacılar tarafından duyurulmuştur. Ve enerjinin yanında mutlulukta verdiği toplumsal olarak onaylanan hayati bir gerçeğimizdir. :)
Çikolatadan vazgeçmeyin ama aşırısına karşı kendinizi koruyun lütfen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder